Fly Ranch Geyser


Fly Geyser, juga dikenali sebagai Fly Ranch Geyser adalah geyser panas dari bumi yang terbentuk hasil dari aktiviti manusia yang terletak di Daerah Washoe, Nevada kira-kira 32 km utara Gerlach. Fly Geyser terletak berhampiran pinggir Fly Reservoir di Hualapai Geothermal Flats dan hanya kira-kira 1. 5 m tinggi, dengan 3. 7 m lebar.

Sebenarnya ada dua geisar di kawasan ini. Yang pertama telah dicipta hampir 100 tahun lalu sebagai sebahagian daripada usaha untuk menjadikan kawasan padang pasir tersebut boleh digunakan untuk pertanian. Loji pertama telah digerudi tetapi muncul air panas dari bumi keluar dengan suhu 200 darjah. Jelas tidak sesuai untuk pengairan, mata air panas ini ditinggalkan sendirian sekian lama yang akhirnya membentuk 10 hingga 12 kaki kalsium karbonat kon yang menarik.


Pada tahun 1964 sebuah syarikat tenaga geothermic menggerudi di tapak yang sama. Air yang keluar juga merupakan air panas dengan suhu 200 darjah, tetapi tidak cukup panas untuk kegunaan mereka. Telaga itu sepatutnya ditampal semula tetapi ia telah dibiarkan sehingga pancutan geyser yang terhasil membentuk sebuah kon baru meninggalkan kon pertama yang terbiar kering.

Ini geysernya kedua, yang dikenali sebagai Fly Geyser, telah berkembang dengan ketara sejak 40 tahun yang lalu sebagai mineral dari geoterma simpanan air di atas permukaan padang pasir. Oleh kerana terdapat pelbagai semburan mata air panas, ia tidak menghasilkan kon yang besar seperti yang pertama, tetapi ia muncul sebagai busut dengan bentuk seperti makhluk alien yang semakin berkembang. Sementara air panas itu keluar bersama dengan partikel alga thermophilic, yang berkembang di kawasan lembap, persekitaran panas, menyebabkan pelbagai warna hijau dan merah yang menambah penampilan luarbiasanya di permukaan bumi.

Sila ambil perhatian bahawa kawasan mata air panas ini adalah pada harta swasta dan menceroboh adalah  menyalahi undang-undang.

No comments: