Pintu Ke Neraka

Panorama pembakaran tapak gas, 2011
The 'Pintu ke neraka' (juga dikenali sebagai pintu gerbang ke neraka, kawah neraka, Darvaza Crater) adalah satu kawasan lapangan gas asli di Derweze, Turkmenistan, yang runtuh ke dalam gua bawah tanah pada tahun 1971, menjadi kawah gas asli. Ahli geologi memutuskan untuk menyalakan api di atasnya untuk mengelakkan penyebaran gas metana beracun, ternyata keputusan itu telah menyebabkan api menyala berterusan sejak itu. Diameter kawah adalah 69 meter (226 kaki), dan kedalaman 30 meter (98 kaki).

Panorama pembakaran tapak gas, 2011
Kawah tersebut merupakan adalah tarikan pelancong yang popular. Dalam tempoh lima tahun yang lepas 50,000 pelancong telah melawat kawasan tersebut. Kawah tersebut mempunyai kawasan seluas 5350 m2, saiz medan bola sepak Amerika. Kawasan sekitarnya juga popular untuk perkhemahan kawasan liar padang pasir.


Kawah gas terletak berhampiran kampung Derweze itu berada di tengah-tengah gurun Karakum, kira-kira 260 kilometer (160 batu) utara Ashgabat, ibu negara Turkmenistan. Rizab gas didapati di sini adalah salah satu yang terbesar di dunia. Nama 'Pintu ke neraka' telah diberikan kepada kawasan lapang itu oleh penduduk tempatan, yang merujuk kepada api, lumpur mendidih, dan api oren dalam kawah besar, yang mempunyai diameter 70 meter (230 kaki). Kawasan panas berkisar atas kawasan dengan lebar 60 meter (200 kaki) dan dengan kedalaman kira-kira 20 meter (66 kaki).


Kawasan ini telah dikenal pasti oleh seorang jurutera Soviet pada tahun 1971 sebagai tapak lapangan minyak yang besar. Mereka kemudian mendirikan sebuah pelantar penggerudian dan operasi untuk menilai kuantiti minyak yang terdapat di kawasan ini. Namun sebaliknya mereka mendapati terdapat gas di kawasan tersebut, tanah di bawah pelantar penggerudian dan kem runtuh ke dalam kawah yang luas dan lenyap.

Bimbang akan kesan bahaya keracunan gas yang keluar dari kawah itu ke atas bandar-bandar berdekatan, jurutera mengambil keputusan untuk membakar kawah tersebut. Mereka berpendapat bahawa gas akan habis terbakar dalam masa beberapa minggu sahaja, tetapi ia sebaliknya terus terbakar selama lebih daripada empat dekad.


Presiden Turkmenistan
Pada bulan April 2010, Presiden Turkmenistan, Gurbanguly Berdimuhamedow, melawat tapak kawasan ini dan mengarahkan lubang tersebut ditutup, atau langkah-langkah diambil untuk menghadkan pengaruh ke atas pembentukan kawah-kawah lapangan gas semula jadi yang lain di kawasan itu.
Turkmenistan merancang untuk meningkatkan pengeluaran gas asli, dan bercadang untuk meningkatkan eksport gas ke negara-negara seperti Pakistan, China, India, Iran, Rusia dan Eropah Barat, dari pengeluaran tahunannya kepada hampir 225 bilion meter padu dalam tempoh 20 tahun akan datang.

No comments: