Itik Mandarin


Itik Mandarin
Salah satu spesies itik yang paling menarik di dunia juga merupakan salah satu spesies yang tertua. Selama beratus-ratus tahun Itik Mandarin telah ditemui di hutan Asia dan di Barat, itik ini telah disimpan dan diternak sejak lebih 200 tahun yang lalu. Itik mandarin (Aix galericulata) adalah spesies itik terbang terdapat di Asia Timur dan berasal dari Jepun. Ia adalah bersaiz sederhana, pada kira-kira 41-49 cm (16-19 in) panjang dengan 65-75 cm (26-30 in) lebar sayap. Ia berkait rapat dengan itik kayu Amerika Utara, satu-satunya ahli lain daripada genus Aix itu. Aix adalah perkataan Greek Purba yang digunakan oleh Aristotle untuk merujuk kepada burung menyelam yang tidak diketahui, dan galericulata adalah perkataan Latin yang merujuk kepada rambut palsu, topi atau bonet.

Itik Mandarin jantan
Itik jantan dewasa berwarna menarik dan terang. Ia mempunyai jalur merah, bulan sabit putih besar di atas mata, muka kemerahan dan berjambang. Bahagian dada berwarna ungu dengan dua bar putih menegak, dan warna kemerah-merahan pada rusuk, dengan dua 'layar' oren di belakang. Sementara itik betina mempunyai warna yang sama dengan itik kayu betina, dengan lingkaran putih pada mata dan jalur putih berbelang bergerak dari mata ke belakang tetapi lebih pucat pada bahagian bawah, mempunyai  beberapa jalur  halus berwarna putih. Kedua-dua jantan dan betina mempunyai tonjolan di bahagian kepala, tetapi bentuk ini lebih lebih ketara pada itik jantan.

Itik Kayu Amerika
Seperti kebanyakan spesies itik, itik jantan mengalami proses bertukar bulu selepas musim mengawan. Ketika proses ini berlaku, itik jantan akan kelihatn seperti itik betina, tetapi boleh dikenalpasti melalui paruh yang berwarna kuning oren terang. bulu pad bahagian kepala akan berkurangan. Demikian juga halnya dengan jalur putih yang melingkari mata akan kurang menyerlah.

Anak itik Mandarin hampir sama penampilan dengan anak-anak itik kayu, dan hampir sama dengan anak-anak itik Mallard. Anak-anak itik dapat dibezakan daripada anak itik Mallard kerana mata jalur anak itik mandarin (dan anak-anak itik kayu) berhenti di mata, manakala pada anak itik Mallard akan mencapai sehingga ke bahagian atas.

Terdapat pelbagai mutasi itik mandarin yang terdapat dalam kurungan. Yang paling biasa adalah Itik Mandarin Putih. Walaupun asal-usul mutasi ini tidak diketahui, adalah dianggap bahawa berpasangan berterusan burung berkaitan dan pembiakan terpilih membawa kepada gabungan gen resesif yang membawa kepada keadaan genetik termasuk Leusisme. Leusisme adalah suatu keadaan di mana terdapat kehilangan sebahagian daripada pigmentasi pada haiwan menyebabkan putih, pucat, atau warna setengah-setengah daripada kulit, rambut, bulu, skala atau kulit luar, tetapi tidak mata. Tidak seperti albinism (albino), ia disebabkan oleh pengurangan dalam pelbagai jenis pigmen, bukan sahaja melanin.

Itik ini pernah hidup tersebar di Asia Timur, tetapi eksport berskala besar dan kemusnahan habitat hutan telah mengurangkan populasi ini di timur Rusia dan di China ke bawah 1,000 pasang di setiap negara; Jepun, bagaimanapun, dianggap masih memegang 5,000 pasang burung ini. Spesimen burung ini sering melarikan diri dari kawasan pemeliharaan. Dalam abad ke-20 dikatakan berlaku penghijrahan burung ini di Britain; sementara itu terbentuk juga kelompok-kelompok kecil membesar di Ireland, terutama di owqtaman-taman Dublin. /mnn. Kini terdapat kira-kira 7,000 di Britain, dan penghijrahan lain juga berlaku di benua Eropah, yang terbesar di rantau ini ialah di Berlin. Populasi terpencil wujud di Amerika Syarikat terutama di Pekan Gunung Black, North Carolina mempunyai bilangan yang terhad, dan terdapat juga kumpulan burung ini hidup liar bebas terbang di Sonoma County, California. Perkembangan ini dikatakan berpunca daripada beberapa itik mandarin peliharaan yang lari dari kurungan kemudian membentuk habitat baru di kawasan hutan.

Di alam liar, itik mandarin membiak di kawasan hutan tebal yang berhampiran dengan tasik cetek, paya atau kolam. Mereka bersarang di dalam rimbunan pokok-pokok yang berhampiran dengan air dan semasa musim bunga, itik betina akan bertelur dalam rongga pokok selepas mengawan. Seekor itik Mandarin akan  bertelor sekitar 9 hingga12 biji telur pada April atau Mei. Walaupun itik jantan boleh melindungi itik betina semasa musim mengeram, tetapi itik ini tidak akan mengeram telor bahkan akan meninggalkan sarang sebelum telor-telor itu menetas.

Pelbagai Jenis Itik


The Pintail atau Itik Muara (Anas acuta) adalah itik dari jenis yang tersebar di kawasan yang luas meliputi kawasan utara Eropah, Asia dan Amerika Utara. Ia berhijrah mengikut musim.
Ini adalah itik yang besar. Kedua-dua jantan dan betina mempunyai bulu biru-kelabu dan kaki kelabu. Itik ini lebih menarik kerana mempunyai jalur putih nipis dari belakang kepala berwarna coklat ke bawah leher sementara bahagian bawah kebanyakannya putih. Itik jantan juga mempunyai warna kelabu menarik, coklat, dan pencorakan hitam di belakang dan sisinya. Sementara bulu itik betina berwarna coklat yang membosankan sama dengan itik betina lainnya, ia mengeluarkan bunyi yang kasar sementara itik jantan mengeluarkan suara seperti seruling.

Itik kepala merah mempunyai beberapa nama termasuklah red-headed duck dan pochard kepala merah. Unggas air ini mudah dibezakan daripada itik yang lain dengan memerhati kepala pada itik jantan yang berwarna tembaga warna biru terang semasa musim pembiakan. Itik betina pula mempunyai kepala berwarna kuning dan leher berwarna perang. Bahagian dadanya berwarna coklet, bahagian perut berwarna putih dan seluruh badan adalah kelabu menghampiri ke coklet.

Itik laut King Eider adalah burung yang hidup di kawasan Artik. Itik jenis ini mampu menyelam jauh ke dasar laut untuk makan moluska dan krustasea. King Eider jantan adalah burung yang menarik dengan bulu hitam, putih, kelabu dan hijau, dan paruhnya berwarna jingga dengan bentuk menonjol yang luar biasa. Sementara itik King Eiders betina kebanyakannya berwarna coklat. Terdapat legenda lama yang mengatakan bahawa itik ini hanyalah itik biasa tetapi kerana umur yang panjang dan sangat berpengalaman menyebabkan dia dianugerahkan mahkota. Cerita lama ini mungkin timbul kerana ketika itu mereka belum mengetahui bahawa sebenarnya itik spesis ini berbeza dengan itik lain di sekitarnya. Itik King Eider berhijrah ke jauh utara pada musim panas  dalam kumpulan besar yang kadang-kadang kawanan mengandungi lebih daripada 10,000 ekor.


Itik Gadwall
Itik Gadwall kebanyakannya berwarna kelabu dengan kepala coklat dan ekor berwarna hitam. Kedua-dua itik jantan dan betina berwarna coklat dan bahagian belakang berwarna hitam tetapi terdapat bulu berwarna putih pada bahagian sayap yang boleh dilihat ketika ia terbang dan kadang-kadang ketika ia berehat. itik jenis ini banyak terdapat di pusat laluan hijrah, tetapi agak jarang terdapat di mana-mana. Itik ini sering dipanggil juga sebagai 'mallards kelabu' atau 'itik kelabu.' Kumpulan itik ini merupakan itik terawal yang ditemui di Amerika, jarang berdepan dengan cuaca sejuk.

Itik jantan American Widgeon mempunyai dahi putih yang tersendiri dengan jalur hijau yang mendalam berjalan dari mata ke belakang. badan, dada, belakang dan sisi berwarna coklat muda dan perut berwarna putih dan ekor yang hitam. Terdapat tompokan putih di bahagian bahu pada itik jantan yang akan kelihatan henya ketika ia terbang. Itik betina umumnya coklat dan mempunyai tompok bahu yang berwarna suram.

Cinnamon Teal adalah spesies itik dari barat. Itik jantan berwarna coklat kemerahan secara keseluruhan. Kedua-dua itik jantan dan betina mempunyai patch bahu biru pucat di sisi hadapan sayap. Itik Cinnamon Teal kelihatan hampir sama dengan itik Blue Teal. Cuma itik Cinnamon Teal berwarna coklat lebih panas, lebih besar dan lebih berat daripada itik Blue Teal.

Itik Mandarin
Perhatikan, dua telur hitam dan satu telur kelabu besar. Ia adalah perkara biasa bagi itik Cayuga bertelur pada kali pertama. Biasanya bersaiz kecil daripada saiz telor yang normal bagi itik jenis ini. Telor dengan warna hitam, biru, putih atau kelabu juga adalah perkara yang tidak ganjil.

Itik Cayuga adalah bersaiz sederhana dan merupakan itik yang diternak sebagai sumber makanan yang terkenal di Amerika sejak pertengahan abad ke-19. Ia digunakan untuk telur dan daging pengeluaran, serta sebagai burung hiasan. Nama Cayuga diambil dari Tasik Cayuga, salah satu tasik di rantau Tasik Finger di New York, baka itik ini telah dipopularkan. Itik ini pada keseluruhannya berwarna gelap dengan kepala hijau. Itik ini juga menghasilkan telur sehingga 100 biji setahun. Itik jantan dewasa boleh mencapai berat sehingga 8 kilogram.
Itik Kayu Amerika


Nothern Pintail


Itik kepala merah (Redhead /Aythya americana) 
Itik laut King Eider
American WidgeonItik Cayuga

Arctic Sea Duck
Smew
Anseranas semipalmata
Comb Duck
RED-BILLED WHISTLING DUCK

Red Crested Pochard
Common Mergansers
No comments: